|  Соопштенија

Се врати идејата, кошарка на кошаркарите

Во медиумите од регионот се појави интересен текст во кој се споменува и името на претседателот на Македонската кошаркарска федерација Петар Науовски. Текстот е насловен како се врати „Идејата кошарка на кошаркарите“. Во продолжение текстот ви го пренесуваме во целост:

Како ви изгледа оваа петорка: Петар Наумоски, Хидо Туркоглу, Андреј Кириленко, Хорхе Гарбахоса и Авридас Сабонис? Се разбира, никогаш не играле заедно,но освен што биле кошаркари имаат нешто друго заедничко: тие сите се претседателите на кошаркарските федерации на нивните земји.
Пеце Наумоски во Македонија, Туркоглу во Турција, Кириленко на Русија, Гарбахоса во Шпанија и Сабонис во Литванија. Овој имагинарен квинтет може да биде дополнет со, на пример, Георги Глучков, претседател на Бугарскиот кошаркарски сојуз, а по кандидатурата на Саша Даниловиќ  за претседател на КС Србија  е сигурно дека овој и така силен тим ќе добие одличен бек шутер. Осмиот човек може да биде Александар  Волков, кои точно, веќе не е на чело на Украинската асоцијација, туку многу години беше прв човек на Украинската федерација.

Ако некој праша за “комплетен тим”, би можеле да додадеме Раша Нестеровиќ и Дејан Томашевиќ, генерален секретар на Федерациите на Словенија и Србија, како и тим за претседател, ние би можеле да ги класифицираме и Тони Паркер, претседател и сопственик на Асвел Вилербан и Никола Пековиќ, претседател на Партизан. Се чини дека во овој функционерски “тим од соништата” доминираат центри, но не е лошо – условно кажано – ни на една од другите четири позиции во тимот …

Некогаш во нашата кошарка важеше девизата кошарка на кошаркарите. Се чини дека сега е нешто во мода и во Европа, но и во други сериозни кошаркарски земји.

 Не е чудо што поранешни кошаркари останале во кошарката, но на некој начин ние ги гледаме повеќе во улога на тренери, спортски директор, ретко менаџери, а уште помалку како претседатели (со исклучоци, како што Хосеана Кедрефете кој повеќе од 25 години е на чело Баскија  или Жорди Виљакамп кој повеќе од една деценија го води Хувентуд), но трендот се менува.

Некои од споменати асови волшебната игра со баскетот ја научиле, прво во еден од најголемите клубови во Европа, но  поголемиот дел од нив и во НБА лигата.
Од нашата “Прва петорка” само Наумоски не играл во најсилната лига во светот, од другите споменати асови Туркоглу, Сабонис, Даниловиќ, Гарбахоса, Нестеровиќ, Волков, Паркер, ... сите дел од кариерата минале и на паркетите во НБА и имале значајна улога во своите екипи. Бугаринот Глучков бил првиот играч од Европа која настапил за една НБА екипа.
 

Ул. Македонија, 11А, ПФ 318
1000 Скопје, Р. Македонија
тел/факс: +3892 2464988
E-mail:
contact@basketball.org.mk
Сениорски Лиги: +3892 2454320
Младински Лиги: +3892 2464990

© 2006 Сите права задржани


Developed by Nextsense
Powered by webBuilder